VilleVirkkunen Huomioita kulttuurista ja politiikasta

Onnela nimeltä Suomi, jota myös paratiisiksi kutsutaan

  • Onnela nimeltä Suomi, jota myös paratiisiksi kutsutaan

Olipa kerran maa nimeltä Suomi. Maata rakennettiin ahkerasti ja lopulta se valmistui 70-luvulla ja sen jälkeen olemme eläneet ihanassa pysähtyneisyyden onnelassa, jota voi kutsua myös paratiisiksi. Oli Neuvostoliitto, idänkauppa, Kekkonen, yya-Suomi, Suomen markka, kaksi tv-kanavaa, Spede, Lasse Viren ja Kivikasvot. Mikä oli elää paratiisissa, jossa kesällä paistoi aurinko ja talvella oli aina lunta. Ihanaa pysyvyyttä.

Mutta sitten tänne onnelaan, jota paratiisiksikin kutsutaan, niin sinne luikerteli käärme, joka alkoi kuiskutella, että maailma muuttuu ja teidän muututtava mukana. Suomalainen ei käärmettä usko, koska muistavat peruskoulun uskonnontunnilta, kuinka kävi Aatamille ja Eevalle, kun käärme tuli heidän paratiisiin. Siitä alkoi kaikkien uudistusten sinnikäs vastustaminen. Kaikki huusivat suut ammollaan, kitarisat tuulessa heiluen, että me ei tahdota muutosta, kun tämä vanha ja tuttu on parempi ja turvallinen.

Muutoksesta puhujat ja niiden toteuttajat nähdään paholaisina tai noitina, jotka olisi parasta polttaa roviolla. Haluemme pitää kynsin hampain kiinni siitä onnelasta, joka on betonilähiö marraskuun räntäsateessa tai kesämökki heinäkuussa ennen ukkosen tuloa ja taustalla soi Jamppa Tuomisen Kuumat kyyneleet.

Mutta voisiko suomalaiset muuttua? Olisiko muutos mahdollisuus? Voitaisiinko hilata Suomi henkiseltä 70-luvulta tälle vuosituhannelle?

Annetaan mahdollisuus sotelle, joka ei tuo mukanaan vedenpaisumusta, eikä heinäsirkkoja, vaikka sillä pelotellaan. Ammatillisen koulutuksen reformi ei tuhoa ammatillista koulutusta, varsinkin kun muistetaan olla sekoittamat reformi ja leikkauksia toisiinsa. Uusi alkoholilaki ei tee meistä sen enempää juoppoja kuin vanha lakikaan.

Maailma muuttuu ja meidän onnela sen mukana, halusimme sitä tai emme. Lopetetaan se uudistusten vastustaminen ja niillä pelottelu. Nähdään ne mahdollisuuksina pitää Suomi onnelana jatkossakin.

Sen pituinen se.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomi siirtyi Sorsan johdolla pysähtyneisyyden aikaan n. vuonna 1980.

Ensin tapettiin kauppalaivasto ja sitten kulutusteollisuus ja siirryttiin virkamiesrälssiin.

Siinä on nyt kitkuteltu nousevien verojen kanssa kohta 40 -vuotta. Loppu jo häämöttää.

Plogi on kuin minun kynästäni. Pahinta siinä on se, että kaikki on totta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Suomi on yksi maailman onnellisimpia maita siksi, että ne jotka eivät ole onnellisia tappavat itsensä:o/

Pekka Iiskonmaki

#2
Kyllä osa sentään muuttaa pois ja loput on juovuksissa.

Mielialalääkkeitä kuluu maailmanennätystahtiin.

Käyttäjän IlkkaVuori kuva
Ilkka Vuori

Joo oon myös ihmetelly miten näitä rahanjakoautomaattiverkostoja jatkuvasti rakennetaan lisää, mutta teollisuus jokaxaen rahottaa, näivetetään. Ja vihervassarit ja sossula ihmettelee miksi rahaa ei jaeta niin että piisaa..

Erkki Joona

Elämme kolmatta sortokautta, mikä luotiin ilman poliittista vastuuta 1990 -luvun laman järjettömällä hoidolla. Koulutusyhteiskuntamme on jo romahtanut. Yhteiskunnallinen romahdus tulee niin kuin Neuvostoliitossa, kun legitimiteetti kansan parissa katoaa, sillä arvovallan ja auktoriteetin on kansa eliitiltä jo riistänyt.

Toimituksen poiminnat